Echipa de la Drept ASE

Ovidiu Ioan DUMITRU

Ovidiu Ioan DUMITRU

Decan

Ovidiu Ioan Dumitru este licențiat în Drept, absolvent al Facultății de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu și licențiat în economie, absolvent al Facultății de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din București. În 2004 a absolvit studiile de master în Dreptul Afacerilor la Facultatea de Drept a Universității Nicolae Titulescu, iar în anul 2011 a obținut titlul de Doctor în științe juridice la Academia de Studii Economice din București, pentru ca în anul 2016 să finalizele cu succes MBA Executive la Executive Academy a Viena University of Business & Economics (WU).

Ovidiu Ioan Dumitru a absolvit mai multe programe postuniversitare în domeniile drept sau management precum: în 2005 programul „Drept Internațional și Comunitar” al Facultății de Drept din cadrul Universității Nicolae Titulescu și cel de „Integrare Europeana ,,Jean Monnet” al Centrului de Studii Euroatlantice al Universității din București, în 2006 programele de „Manager al sistemelor de management al calității” și „Manager al sistemelor de management de mediu” al Management Consulting Group, în anul 2014 cursul „Politici ale Uniunii Europene” la Institutul Diplomatic Român, în 2015 „Red Model of Contract FIDIC Conditions of Contract” și „The Management of Contract Claims and the Resolution of Disputes” în cadrul FIDIC, în anul 2016 cursul „EU Institutional Law” al Academy of European Law (ERA) și cursul „European Company Law” din cadrul London School of Economics and Political Sciences (LSE), iar în 2022 „EU Competition Law” și „Competition Policy & Digital Markets” la College of Europe, Bruges.

Din anul 2004 este cadru didactic în cadrul ASE București, de la gradul de preparator universitar în cadrul catedrei UNESCO a Facultății de Administrarea Afacerilor (cu predare în limbi străine), la cel de asistent, lector și conferențiar universitar în cadrul Departamentului Drept, în cursul anilor susținând activități de predare la disciplinele Dreptul afacerilor, Dreptul Uniunii Europene, Dreptul contractelor și Drept societar european, în limba română și limba engleză.

În activitatea de cercetare, a fost implicat în organizarea a peste 20 de conferințe științifice și a fost moderator și keynote speaker la mai multe evenimente naționale și internaționale, este redactor-șef al două reviste de specialitate și în colegiul editorial al altor reviste recunoscute în științe juridice și a participat ca membru în mai multe granturi de cercetare.

Ovidiu Ioan Dumitru este avocat în Baroul București din anul 2004. 

Între anii 2012 și 2016 a fost deputat în Parlamentul României, membru al comisiei de educație, tineret și sport, fiind implicat activ în activitatea legislativă, în special în domeniul educației.

Ovidiu Ioan Dumitru este membru fondator sau asociat al mai multor asociații profesionale naționale, europene sau internaționale precum: Asociația Română de Dreptul Construcțiilor, membră a structurilor europene și internaționale, European Society of Construction Law (membru Consiliul Director), Asociația Română de Dreptul Afacerilor, International Bar Association (IBA), European Legal English Teachers Associations (ELETA), European Governance Institute.

Mihaela MARICA

Mihaela MARICA

Prodecan responsabil de relația cu studenții și mediul economico-social

Mihaela-Emilia Marica este licențiată în Drept, absolventă a Facultății de Drept (promoția 2003 – 2007) din cadrul Universității din București, iar în anul 2008 a absolvit studiile de master Carieră judiciară la Facultatea de Drept din cadrul aceleiași universități.

Din anul 2019 este doctor în dreptul muncii, titlu obținut în cadrul Academiei de Studii Economice din București cu teza de doctorat „Contracte de muncă atipice”, urmând ca în anul 2023 să finalizeze cu succes programul de studii postdoctorale din cadrul Școlii Doctorale de Drept – Academia de Studii Economice din București, cu tema de cercetare „Disciplina muncii în dreptul intern și în dreptul comparat”.  

De asemenea, Mihaela-Emilia Marica este absolventă a programului de master în limba engleză „Communication in English for Economic Teaching and Research (EDURES)” din cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice din București, promoția 2019-2021.  

În prezent, este lector univ. dr. la Facultatea de Drept, Academia de Studii Economice din București. În această calitate,  a publicat numeroase studii în reviste de specialitate, precum: Revista Română de Dreptul Muncii, Studii și Cercetări Juridice, Tribuna Juridică, Journal of Accounting and Management Information Systems, European Business Law Journal, Perspectives of Law and Public Administration, Romanian Construction Law Review, etc. Este autoarea cărții Contracte de muncă atipice, apărută la editura Universul Juridic, în anul 2019.

În activitatea de cercetare științifică a fost membră în numeroase proiecte, printre care: Creșterea performanței instituționale prin dezvoltarea infrastructurii și ecosistemului de cercetare de excelență transdisciplinară în domeniul socio-economic, ID 585, PERFECTIS – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (2021 – 2023); Dezvoltarea inovativă a competențelor practice și digitale ale studenților pentru un mediu de afaceri caracterizat de incertitudine, bazat pe agilitate, conectivitate și reziliență, CNFIS-FDI-2023-F-0159 – Ministerul Educației – Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (2023); Creșterea capacității instituționale pentru formarea competențelor practice ale studenților în domeniul dezvoltării sustenabile și a protecției mediului prin crearea unui hub educațional, CNFIS-FDI-2022-0313, Ministerul Educației – Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (2022); Dezvoltarea abilităților antreprenoriale pentru doctoranzi şi postdoctoranzi în domeniul științelor economice – POCU/380/6/13/125015 (2020 – 2021); ReStart Economia. Măsuri de combatere a efectului economic si social al COVID 19 în România – Ministerul Educației – Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (2020). 

Mihaela-Emilia Marica este avocat în cadrul Baroului București din anul 2008. 

Dragoș Mihail MĂNESCU

Dragoș Mihail MĂNESCU

Prodecan responsabil cu activitatea de cercetare și relații internaționale

Dragoș Mihail Mănescu este lector universitar doctor în cadrul Facultății de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București. În această calitate, desfășoară activități de predare la programele de studii ale Academiei de Studii Economice din București (cu specific juridic, dar și economic), în cadrul disciplinelor: Dreptul afacerilor / Business Law, Dreptul Uniunii Europene / EU Law și Drept bancar.

Este absolvent al Facultății de Drept a Academiei de Poliție „A. I. Cuza” și al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice din București. În 2004 a absolvit studii postuniversitare, specializarea Relații Internaționale în cadrul Facultății de Drept a Academiei de Poliție „A. I. Cuza”, iar în 2007 studiile postuniversitar de psiho-pedagogie în cadrul ASE.

Din anul 200 este doctor în drept în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureti, având teza de doctorat cu titlul „Regimul Juridic al Societăților Bancare”.

De-a lungul carierei a publicat numeroase studii și lucrări de specialitate preponderent în domeniile Drept bancar, Dreptul afacerilor și Dreptul Uniunii Europene

Ana-Maria LUPULESCU

Ana-Maria LUPULESCU

Prodecan responsabil cu activitatea didactică

Ana-Maria Lupulescu este lector universitar doctor în Departamentul de Drept din Academia de Studii Economice din București. Este licențiată în Management și Drept, precum și Doctor în Drept, în cadrul Academiei de Studii Economice.

Are o experiență în avocatură de peste 20 de ani, fiind specializată în principal în drept privat (drept civil, drept societar, dreptul familiei).

Totodată, a desfășurat o semnificativă activitate de asistență juridică în dosare având ca obiect procedura insolvenței. Este coordonator al societății civile de avocatură în care își desfășoară activitatea profesională, dar și lector al Institutului Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților.

​În ceea ce privește activitatea didactică, are o experiență de peste 22 de ani în învățământul superior, susținând activități de curs în cadrul Facultății de Drept, dar și activități de curs și seminar în limba engleză ori franceză, în cadrul facultăților cu predare în limbi străine din Academia de Studii Economice din București (la disciplinele Dreptul afacerilor, Drept societar, Dreptul Uniunii Europene etc.).

Pe parcursul activității sale de cercetare, a publicat, la edituri cu prestigiu recunoscut în domeniul științelor juridice, 9 cărți în calitate de autor sau coautor, capitole în cărți ori studii în volume colective, precum și articole, în calitate de unic autor, în reviste de specialitate de circulație internațională recunoscute, indexate Web of Science ori în baze de date internaționale.