
Richard Bailey

Richard Bailey
Avocat
Laura Radu

Laura Radu
Judecător
O nouă ediție a proiectului nostru, Cariere Juridice, o aduce în fața studenților Facultății de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București pe doamna judecător Laura Radu, președintele Tribunalului București.
Doamna judecător a absolvit Facultatea de Drept a Universității București în anul 1996 și a debutat ca judecător la Judecătoria sectorului 4 București. A exercitat în perioada 2001-2004 atribuțiile specifice funcției de vicepreședinte și apoi de președinte al acestei instanțe, până la momentul promovării la Tribunalul București.
Din anul 2006 este formator la Institutul Național al Magistraturii, implicându-se în numeroase proiecte profesionale desfășurate în colaborare cu instanțe judecătorești românești și străine (în domeniul dreptului civil și procesual civil, comunicare și acces la informații de interes public, management judiciar, e-learning).
A colaborat, de asemenea, cu Școala Națională de Grefieri în programele de formare profesională a personalului auxiliar de specialitate care au presupus implicarea instanțelor în pregătirea viitorilor grefieri.
Doamna judecător are și o vastă activitate publicistică, cu numeroase articole în reviste recunoscute la nivel național și internațional.
Întâlnirea studenților cu doamna judecător va avea loc în data de 7 aprilie 2022, la ora 16:30, online pe zoom.
Marieta Safta

Marieta Safta
Conferențiar universitar doctor
Giovanni Iudica

Giovanni Iudica
Profesor univeristar emerit
Laura Codruța Kövesi

Laura Codruța Kövesi
Procuror Șef
In noul an universitar, proiectul ”Cariere juridice” continuă, iar prima sa ediție din acest an va aduce în fața studenților și cadrelor didactice ale Facultății de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București, pe doamna Procuror Șef Laura Codruța Kövesi.
Laura Codruța Kövesi ocupă din 2019 funcția de procuror-șef la Parchetul European, anterior ocupând funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din 2013 până în 9 iulie 2018. Înainte de această funcție, doamna Kövesi a fost Procurorul general al României în perioada 2006 -2012. La data numirii, a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria României, fiind, de asemenea, după decembrie 1989, singurul procuror general care și-a dus mandatul până la capăt.
Laura Codruța Kövesi a urmat studiile universitare din cadrul Facultății de Drept a Universității „Babeș Bolyai”, Cluj Napoca, continuând cu studii aprofundate în specializarea „Drept Judiciar”, profilul „Științe Juridice” la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, iar în 2012 a obținut titlul de doctor în drept, ca urmare a susținerii tezei de doctorat cu titlul „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”
In calitate de procuror, anterior numirii din 2006 ca Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna Laura Codruța Kövesi a ocupat mai multe poziții în parchete din Sibiu: procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu (1995-1999), procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu (1999-2000), procuror-șef al Biroului de Combatere a Corupției și Criminalității Organizate din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (2000-2002), procuror-șef al Biroului de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (2002-2004), procuror-șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (2004), procuror la Biroul Teritorial Sibiu – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (2004-2006), procuror-șef al Biroului Teritorial Sibiu – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (2006)
In perioada 2012-2013, doamna Kövesi a fost ministru-consilier, Înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană
Nicușor Halici

Nicușor Halici
Deputat
Nicușor Halici este deputat în Parlamentul României, aflat la al doilea mandat.
De formare jurist, a absolvit cursurile Facultății de Drept a Universității Titu Maiorescu, urmând mai apoi un master de Dreptul Afacerilor la aceeași universitate.
Nicușor Halici și-a început cariera politică ca și secretar de comună în cadrul Primăriei Comunei Păulești din Județul Vrancea, avansând mai apoi ca în cadrul Consiliului Județean Vrancea și devenind în 2014 Prefect al Județului natal, Vrancea.
Halici are o vastă experiență profesională în administrația publică, ocupând mai multe posturi de conducere în diverse instituții publice, dar și în Agenții de Dezvoltare Regionale.
În 2016 obține primul mandat în calitate de deputat în Parlamentul României, unde participă la două comisii importante: Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale și Comisia juridică, de disciplină și imunități.
Din 2017 devine Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, poate cea mai complicată și mai importantă Comisie din Parlament.
Ca activitate în mandatul anterior, acesta a făcut parte din Comisiile speciale comune între Camera Deputaților și Senat ce au fost însărcinate cu sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, precum și din Comisa pentru elaborarea Codului administrativ.
În vechea legislatură, a fost unul dintre cei mai activi deputați, propunând 69 de proiecte legislative dintre care 32 au fost promulgate ca legi.
În 2020, Nicușor Halici a fost reales ca deputat al județului Vrancea, fiind vicelider al grupului parlamentar din care este parte.
În prezent, este vicepreședinte al Comisiei juridice și membru al Comisiei pentru constituționalitate din Camera Deputaților.
Ne bucurăm de prezența dânsului în cadrul proiectului nostru și îl așteptăm cu entuziasm!
Crenguța Leaua

Crenguta Leaua
Prof. Univ. Dr.
Crenguta LEAUA are o experienta in avocatura de peste 20 de ani, avand ca specializare dreptul comertului international, in principal arbitrajul international, in dosare pe rolul mai multor institutii arbitrale internationale – ICSID, ICC Paris, VIAC Viena, WIPO, diverse centre arbitrale nationale etc.. Este inclusa in “Who’s Who Legal” in domeniul arbitrajului international in toate editiile incepand cu anul 2007 si in cadrul Though Leders („Lideri de gandire”) (Global Arbitration Review, 2017, 2018).
Are o ampla activitate ca arbitru, in peste 130 de dosare, din care mare parte la Curtea Internationala de Arbitraj ICC Paris si Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, dar si arbitraje ad hoc sub regulile UNCITRAL. Este membra a listelor de arbitri a numeroase centre de arbitraj, cum sunt cele de pe langa camerele de comert si industrie din Romania, Bulgaria, Slovenia, Polonia, Moldova, Centrul de Arbitraj si Mediere din cadrul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (WIPO), Centrului de Arbitraj International din cadrul Camerei Federale pentru Economie din Austria (VIAC), centrele de arbitraj din Beijing (CIETAC), Shanghai si Kuala Lumpur.
A fost vicepresedinte al Curtii Internationale de Arbitraj – ICC Paris (2015- 2018), membra a Curtii (2012-2015) si este in continuare membra a Comisiei de Arbitraj a ICC. A fost vicepresedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei (2008-2012).
A primit titlul de doctor in drept de la Facultatea de Drept – Universitatea din Bucuresti si are doua licente in drept de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (Iasi) si de la Universitatea Lucian Blaga (Sibiu). Este absolventa programului Emerging Leaders, executive education din cadrul Harvard University, John F. Kennedy School of Government.
Este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. A fost visiting scholar la Columbia Law School (New York) si invitata sa sustina prelegeri la Science Po (Paris), Georgetown Law (Washington, D.C.), Columbia Law School (New York), Washburn University (Kansas).
Este autor sau coautor a 4 carti si a peste 50 de articole, studii si cronici aparute in reviste de prestigiu, in principal in domeniul arbitrajului comercial international, dreptului afacerilor si dreptului proprietatii intelectuale. Este unul din cei doi editori ai Arbitration in Romania. A practitioner’s guide, prima monografie despre arbitrajul din Romania publicata de Kluwer International (2016). Este membra in numeroase echipe internationale de cercetare pe problematici de drept comparat si a avut prezentari in peste 30 de conferinte internationale pe teme de arbitraj sau dreptul afacerilor.
Jimmy Gurulé

Jimmy Gurulé
Prof. Univ. Dr.
Nicolae Popa

Nicolae Popa
Prof. Univ. Dr.
Născut la data de 1 septembrie 1939, domnul profesor universitar doctor Nicolae Popa a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 1960.
În anul 1973 a absolvit cursurile seminarului de drept şi instituţii legale americane de la Salzburg, Austria.
În anul 1975 a absolvit cursurile şcolii doctorale din cadrul Universităţii din Bucureşti. În anul 2003 a obţinut titlul de doctor „honoris causa” acordat de Universitatea liberă internaţională a Moldovei, iar în anul 2006 a obţinut acelaşi titlu de doctor „honoris causa” acordat de Universitatea „1 Decembrie” Alba Iulia.
Între anii 1993-1996, a fost consilier prezidențial pentru probleme legislative și juridice la Administrația Prezidențială
În anul 1996, Nicolae Popa a fost numit de către Președintele României în demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României. În perioada 2001-2004, judecătorul Nicolae Popa a deținut funcția de președinte al Curții Constituționale, mandatul său de judecător expirand în anul 2004.
La data de 12 iulie 2004, Nicolae Popa a fost ales ca președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, mandat care s-a terminat in anul 2009
Activitatea didactică a domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa a început în anul 1960, în cadrul Universităţii din Bucureşti. În perioada 1987-1993 a deţinut funcţia de prodecan al Facultăţii de drept din cadrul acestei instituţii de învăţământ, iar în perioada 1996-2005 a deţinut funcţia de decan al Facultăţii de drept din cadrul Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti. Funcţia didactică de profesor universitar, pe care o deţine şi în prezent, a dobândit-o în anul 1990.
În anul 2002 a obţinut premiul „Istrate Mincescu” al Uniunii Juriştilor din România, iar în anul 2003 „Titlul de excelenţă” şi „Diploma de excelenţă” acordate de Asociaţia Naţională a Tinerilor Jurişti din România. În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Mare Cruce. În anii 1975 şi 2004 a fost laureat al Academiei Române obţinând Premiul Simion Bărnuţiu.
Începând cu anul 1993 este coordonator de doctorat în domeniul Drept.
Profesorul Popa este autorul unui număr mare de studii și articole în domeniul dreptului, precum și a unor cursuri și monografii de teoria generală a dreptului și de sociologie juridică, dintre care menționăm următoarele:
„Mică Enciclopedie de Politologie” (Ed. Științifică și Enciclopedică, București, 1977) – coautor;
„Constituția României. Cunoștințe despre stat și drept” (Ed. Didactică și Pedagogică, București, 1979) – redactor responsabil și coautor;
„The Political System of Romania” (Ed. Științifică, București, 1979) – coautor;
„Prelegeri de sociologie juridică” (Tipografia Universității București, 1983);
„Law and Rights” (edited by Vincenzo Ferrari, Milano-Dott. A. Giuffre Editore, 1991) – coautor;
„Teoria generală a dreptului” (prima ediție, 1992, ultima ediție, a VII-a, 2002, Ed. All Beck, 300 p.);
„Partidele Politice” (Ed. Monitorul Oficial, 1993) – coautor;
„Sociologie juridică” (Ed. Universității București, 1997, reeditată în anul 2003) – coautor;
„Filosofia dreptului. Marile curente” (Ed. All Beck, 2002) -coautor;
„Ideea curgerii timpului și consecințele ei juridice” (Ed. All Beck, 2002) – coautor;
„Pentru o teorie generală a statului și dreptului” (Ed. Arvin Press, 2003) – coautor;
„Drept civil. Contracte speciale” (Ed. All Beck, 2004) – coautor;
„Jurisprudența Curții Constituționale și Convenția Europeană a drepturilor omului” (Ed. Monitorul Oficial, 2005) – coautor;
„Teoria generală a dreptului (Sinteze pentru seminar)” (Ed. All Beck, 2005) – coautor.
A participat la numeroase conferințe internaționale pe teme de drept constituțional și organizare judiciară (Paris, Karlsruhe, Strasbourg, Bruxelles, Moscova, Varșovia, Praga, Antalia, Erevan, Washington, Madrid, Lisabona).
Brândușa Ștefănescu

Brândușa Ștefănescu
Prof. Univ. Dr.