Nicușor Halici

Nicușor Halici

Nicușor Halici

Deputat

Nicușor Halici este deputat în Parlamentul României, aflat la al doilea mandat.

De formare jurist, a absolvit cursurile Facultății de Drept a Universității Titu Maiorescu, urmând mai apoi un master de Dreptul Afacerilor la aceeași universitate.

Nicușor Halici și-a început cariera politică ca și secretar de comună în cadrul Primăriei Comunei Păulești din Județul Vrancea, avansând mai apoi ca în cadrul Consiliului Județean Vrancea și devenind în 2014 Prefect al Județului natal, Vrancea.

Halici are o vastă experiență profesională în administrația publică, ocupând mai multe posturi de conducere în diverse instituții publice, dar și în Agenții de Dezvoltare Regionale.

În 2016 obține primul mandat în calitate de deputat în Parlamentul României, unde participă la două comisii importante: Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale și Comisia juridică, de disciplină și imunități.

Din 2017 devine Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, poate cea mai complicată și mai importantă Comisie din Parlament.

Ca activitate în mandatul anterior, acesta a făcut parte din Comisiile speciale comune între Camera Deputaților și Senat ce au fost însărcinate cu sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, precum și din Comisa pentru elaborarea Codului administrativ. 

În vechea legislatură, a fost unul dintre cei mai activi deputați, propunând 69 de proiecte legislative dintre care 32 au fost promulgate ca legi.

În 2020, Nicușor Halici a fost reales ca deputat al județului Vrancea, fiind vicelider al grupului parlamentar din care este parte.

În prezent, este vicepreședinte al Comisiei juridice și membru al Comisiei pentru constituționalitate din Camera Deputaților.

Ne bucurăm de prezența dânsului în cadrul proiectului nostru și îl așteptăm cu entuziasm!

Crenguța Leaua

Crenguta Leaua

Crenguta Leaua

Prof. Univ. Dr.

Crenguta LEAUA are o experienta in avocatura de peste 20 de ani, avand ca specializare dreptul comertului international, in principal arbitrajul international, in dosare pe rolul mai multor institutii arbitrale internationale – ICSID, ICC Paris, VIAC Viena, WIPO, diverse centre arbitrale nationale etc.. Este inclusa in “Who’s Who Legal” in domeniul arbitrajului international in toate editiile incepand cu anul 2007 si in cadrul Though Leders („Lideri de gandire”) (Global Arbitration Review, 2017, 2018).

Are o ampla activitate ca arbitru, in peste 130 de dosare, din care mare parte la Curtea Internationala de Arbitraj ICC Paris si Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, dar si arbitraje ad hoc sub regulile UNCITRAL. Este membra a listelor de arbitri a numeroase centre de arbitraj, cum sunt cele de pe langa camerele de comert si industrie din Romania, Bulgaria, Slovenia, Polonia, Moldova, Centrul de Arbitraj si Mediere din cadrul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (WIPO), Centrului de Arbitraj International din cadrul Camerei Federale pentru Economie din Austria (VIAC), centrele de arbitraj din Beijing (CIETAC), Shanghai si Kuala Lumpur. 

A fost vicepresedinte al Curtii Internationale de Arbitraj – ICC Paris (2015- 2018), membra a Curtii (2012-2015)  si este in continuare membra a Comisiei de Arbitraj a ICC. A fost  vicepresedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei (2008-2012).

A primit titlul de doctor in drept de la Facultatea de Drept – Universitatea din Bucuresti si are doua licente in drept de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (Iasi) si de la Universitatea Lucian Blaga (Sibiu). Este absolventa programului Emerging Leaders, executive education din cadrul Harvard University, John F. Kennedy School of Government.

Este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. A fost visiting scholar la Columbia Law School (New York) si invitata sa sustina prelegeri la Science Po (Paris), Georgetown Law (Washington, D.C.), Columbia Law School (New York), Washburn University (Kansas).

Este autor sau coautor a  4 carti si a peste 50 de articole, studii si cronici aparute in reviste de prestigiu, in principal in dome­niul arbitrajului comercial international, dreptului afacerilor si dreptului proprietatii intelectuale. Este unul din cei doi editori ai Arbitration in Romania. A practitioner’s guide, prima monografie despre arbitrajul din Romania publicata de Kluwer International (2016). Este membra in numeroase echipe internationale de cercetare pe problematici de drept comparat si a avut prezentari in peste 30 de conferinte internationale pe teme de arbitraj sau dreptul afacerilor.

Jimmy Gurulé

Jimmy Gurulé

Jimmy Gurulé

Prof. Univ. Dr.

Ne pregătim de o nouă sesiune a proiectului nostru, ”Cariere Juridice”, iar de data aceasta traversăm oceanul pentru a îl cunoaște pe unul dintre cei mai importanți juriști americani, domnul profesor universitar doctor Jimmy Gurulé
Jimmy Gurulé este un avocat american, profesor de drept penal la Notre Dame Law School
A fost primul Procuror General Adjunct al Statelor Unite ale Americii de origine hispanică
Prof. Gurulé a fost nominalizat de președintele George W. Bush și confirmat cu unanimitate de Senatul SUA in 2001 ca Subsecretar al Trezoriei SUA, coordonand activitatea de terorism si financial intelligence din 2001 pana in 2003, o perioada sensibila in istoria SUA in acest domeniu.
In această calitate, domnul Gurulé a supervizat implement area politicilor in departamente sau agentii precum: Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms; the U.S. Customs Service; the Federal Law Enforcement Training Center; the Financial Crimes Enforcement Network; the U.S. Secret Service; the Executive Office for Asset Forfeiture; and the Office of Foreign Assets Control.
In cariera sa, Jimmy Gurulé, a activitat ca avocat și procuror. Și-a început activitatea ca avocat pledant în cadrul Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii din Washington D.C.
Ulterior, a deținut importante pozitii precum cele de Deputy County Attorney in Salt Lake City Attorney’s Office; Brother of Carl R.Salazar Salt Lake City Utah, Nephew Justus Carl Salazar Salt Lake City Utah, dar poate cea mai importantă pozitie deținută a fost aceea de Procuror General Adjunct al Statelor Unite ale Americii (numit de Președintele George H.W. Bush să coordoneze Department of Justice’s Office of Justice Programs din Washington D.C )
Profesorul Gurulé este, de asemenea, un recunoscut si apreciat autor de cărți drept penal, în special în materia finanțării terorismului și contraterorism.

 

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Prof. Univ. Dr.

Născut la data de 1 septembrie 1939, domnul profesor universitar doctor Nicolae Popa a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 1960.

În anul 1973 a absolvit cursurile seminarului de drept şi instituţii legale americane de la Salzburg, Austria.

În anul 1975 a absolvit cursurile şcolii doctorale din cadrul Universităţii din Bucureşti. În anul 2003 a obţinut titlul de doctor „honoris causa” acordat de Universitatea liberă internaţională a Moldovei, iar în anul 2006 a obţinut acelaşi titlu de doctor „honoris causa” acordat de Universitatea „1 Decembrie” Alba Iulia.

Între anii 1993-1996, a fost consilier prezidențial pentru probleme legislative și juridice la Administrația Prezidențială

În anul 1996, Nicolae Popa a fost numit de către Președintele României în demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României. În perioada 2001-2004, judecătorul Nicolae Popa a deținut funcția de președinte al Curții Constituționale, mandatul său de judecător expirand în anul 2004.

La data de 12 iulie 2004, Nicolae Popa a fost ales ca președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, mandat care s-a terminat in anul 2009

Activitatea didactică a domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa a început în anul 1960, în cadrul Universităţii din Bucureşti. În perioada 1987-1993 a deţinut funcţia de prodecan al Facultăţii de drept din cadrul acestei instituţii de învăţământ, iar în perioada 1996-2005 a deţinut funcţia de decan al Facultăţii de drept din cadrul Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti. Funcţia didactică de profesor universitar, pe care o deţine şi în prezent, a dobândit-o în anul 1990.

În anul 2002 a obţinut premiul „Istrate Mincescu” al Uniunii Juriştilor din România, iar în anul 2003 „Titlul de excelenţă” şi „Diploma de excelenţă” acordate de Asociaţia Naţională a Tinerilor Jurişti din România. În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Mare Cruce. În anii 1975 şi 2004 a fost laureat al Academiei Române obţinând Premiul Simion Bărnuţiu.

Începând cu anul 1993 este coordonator de doctorat în domeniul Drept.

Profesorul Popa este autorul unui număr mare de studii și articole în domeniul dreptului, precum și a unor cursuri și monografii de teoria generală a dreptului și de sociologie juridică, dintre care menționăm următoarele:

„Mică Enciclopedie de Politologie” (Ed. Științifică și Enciclopedică, București, 1977) – coautor;

„Constituția României. Cunoștințe despre stat și drept” (Ed. Didactică și Pedagogică, București, 1979) – redactor responsabil și coautor;

„The Political System of Romania” (Ed. Științifică, București, 1979) – coautor;

„Prelegeri de sociologie juridică” (Tipografia Universității București, 1983);

„Law and Rights” (edited by Vincenzo Ferrari, Milano-Dott. A. Giuffre Editore, 1991) – coautor;

„Teoria generală a dreptului” (prima ediție, 1992, ultima ediție, a VII-a, 2002, Ed. All Beck, 300 p.);

„Partidele Politice” (Ed. Monitorul Oficial, 1993) – coautor;

„Sociologie juridică” (Ed. Universității București, 1997, reeditată în anul 2003) – coautor;

„Filosofia dreptului. Marile curente” (Ed. All Beck, 2002) -coautor;

„Ideea curgerii timpului și consecințele ei juridice” (Ed. All Beck, 2002) – coautor;

„Pentru o teorie generală a statului și dreptului” (Ed. Arvin Press, 2003) – coautor;

„Drept civil. Contracte speciale” (Ed. All Beck, 2004) – coautor;

„Jurisprudența Curții Constituționale și Convenția Europeană a drepturilor omului” (Ed. Monitorul Oficial, 2005) – coautor;

„Teoria generală a dreptului (Sinteze pentru seminar)” (Ed. All Beck, 2005) – coautor.

A participat la numeroase conferințe internaționale pe teme de drept constituțional și organizare judiciară (Paris, Karlsruhe, Strasbourg, Bruxelles, Moscova, Varșovia, Praga, Antalia, Erevan, Washington, Madrid, Lisabona).

Brândușa Ștefănescu

Brândușa Ștefănescu

Brândușa Ștefănescu

Prof. Univ. Dr.

Ne continuăm proiectul ”Cariere Juridice” cu prima persoană care a prezentat ideea constituirii unei facultăți de drept in ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI, mare susținătoare a proiectului finalizat în 2020, doamna profesor Brândușa Ștefănescu.
Judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția comercială, cadru didactic titlar în învățământul superior la Catedra de Drept din ASE București și Șef de Catedră, formator la Institutul național al Magistraturii, precum și arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, prof. univ. dr. Bândușa Ștefănescu și-a dedicat întreaga viață activității diactice și cercetării științifice pe care, în mod constant și cu rezultate deosebite, a îmbinat-o cu activitatea practică, fapt dovedit de pozițiile pe care le-a deținut de-a lungul timpului.
Prof. univ. dr. Brândușa Ștefănescu a debutat în anul 1965 ca cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, devenind, mai apoi, din 1972, cadru didactic titular la Catedra de Drept a Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
În dubla sa calitate, de prof. univ. dr. – titular la disciplinele Drept comercial, Dreptul afacerilor, Dreptul comerţului international și Drept comunitar în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, inclusiv FABIZ cu limba de predare franceză – și de Șef al Catedrei de Drept, dna. prof. Brândușa Ștefănescu a inițiat în tainele disciplinelor juridice și a format generații de tineri economiști în spiritul respectării și aplicării corecte a legii, predând cursuri pentru cei ce nu aveau o pregătire juridică primară.
În plus, din dorința de a transmite cunoștințele obținute pe parcursul activității teoretice și practice dna. Ștefănescu Brândușa a devenit și formator la Institutul Naţional al Magistraturii ariile de interes reprezentându-le Dreptul comunitar şi Dreptul bancar.
În calitatea sa de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României – deținută începând cu anul 1974 – aceasta s-a format ca judecător, alături de alți mari specialiști precum Octavian Căpățînă, Savelly Zilberstein, Traian Ionașcu, Ion Filipescu, Ion Nestor, păstrându-se mereu în contact cu dreptul comerțului international, materie interdisciplinară și pluridicsciplinară care a fascinat-o încă de la începutul carierei didactice și pe care a predat-o în mod constat la ASE București .
Nu în ultimul rând, încununarea prodigioasei cariere didactice și a activității practice desfășurate de dna. Brândușa Ștefănescu s-a realizat în anul 2004 când aceasta a fost desemnată judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția comercială, funcție pe care a exercitat-o până în 2011.
În cei peste 30 de ani de activitate, dna. prof. univ. dr. Brândușa Ștefănescu a avut o activitate de cercetare științifică susținută, aceasta publicând peste 260 de lucrări în reviste de prestigiu din ţară şi străinătate, realizate individual sau în colaborare, și prezentând, în cadrul diferitelor seminarii și sesiuni din țară și din străinătate, peste 200 de comunicări ştiinţifice.

Teodor Manea

Teodor Manea

Teodor Manea

Lect. Univ. Dr.

Teodor Manea este magistrat procuror de peste 10 ani. Acesta și-a început cariera la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, și a activat ulterior în cadrul Secțiilor judiciare ale Parchetului de pe lângă Tribunalul București și Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București. 

Începând cu data de 01.06.2019 Teodor a fost numit procuror la Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în prezent își desfășoară activitatea în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție a Direcției Naționale Anticorupție.

Pe lângă magistratură, domnul procuror desfășoară și o intensă activitate academică, atât didactică cât și publicistică. 

Astfel, Teodor este lector universitar și susține cursuri și seminarii pentru studenții Facultății de Drept a Universității ”Titu Maiorescu” din București. De asemenea, este formator colaborator al Institutului Național al Magistraturii în cadrul proiectului ”Justiția 2020: profesionalism și integritate” cod SIPOCA 453, cod MySMIS2014+ 118978, finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020” și formator colaborator al Școlii Naționale de Grefieri.

În decursul timpului domnul procuror a colaborat la realizarea unor lucrări fundamentale precum Codul penal, Comentariu pe articole, Editura CH Beck, București (ediția I, II și III), și a scris, ca autor sau în parteneriat cu alți specialiști o mulțime de alte lucrări de specialitate precum: Infracțiunile electorale, Editura CH Beck, București, 2017, Acordul de recunoaștere a vinovăției, Editura Universul Juridic, București, 2015, Violența împotriva animalelor, Dispozițiile art. 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor comentate și adnotate, Practica judiciară recentă, Editura Hamangiu, București, 2020 etc.

În același timp în cadrul societății civile, Teodor Manea membru – coordonator al Departamentului pentru științe penale al Centrului pentru Etică, Drept și Educație.

Patrick Sensburg

Patrick Sensburg

Patrick Sensburg

Prof. PhD.

Patrick Sensburg este profesor de drept public si european la Universitatea de Științe Aplicate pentru Administrație Publică din North Rhine-Westphalia in Münster, visiting profesor la Universitatea din Riga, Universitatea din Viena și ASE
El este membru al Parlamentului German din 2009, președinte al Comisiei de Drept European, președinte al Comisiei de Anchetă a NSA și Președinte a Comisiei de Supervizare a Alegerilor, Imunități și Reguli de Procedură.
Patrick este și președinte al Asociației Rezerviștilor Armatei Germane, fiind locotenent colonel in rezervă, membru in consiliul de administrație al Agenției Federale de Educație Civilă ( Bundeszentrale für politische Bildung), subordonată ministerului de interne, responsabilă pentru promovarea educației, membru in consiliul de supervizare al Academiei Federale de Politici de Securitate (Bundesakademie für Sicherheitspolitik) subordonată ministerului de apărare, instituție care se ocupă de studii avansate, educație și pregatire profesională în domeniul politicilor de securitate