Cu siguranţă, pentru a fi remarcati şi mai mult pe piaţa muncii, studenții pot continua studiile de licență cu parcurgerea celui de-al doilea nivel al sistemului de educație superioară oferit de Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice, respectiv programul de Master ”Dreptul European al Afacerilor 

Programul de masterat urmărește să creeze, să valorifice şi să disemineze cunoştinţe, competenţe, realizând dezvoltarea unui mediu performant de învăţământ şi de cercetare. 

Fundamentul acestor performanţe îl constituie formarea unor specialişti în domeniul dreptului, cu o înaltă etică profesională.

DREPTUL EUROPEAN AL AFACERILOR

PLAN DE INVĂȚĂMÂNT

An 1, semestrul 1

PLAN DE INVĂȚĂMÂNT

An 1, semestrul 2

FIȘA DISCIPLINEI

ANUL I

Discipline și Lectori

Piața Unică Europeană

Piața Unică Europeană

Titular curs: conf. univ. dr. Ovidiu Ioan Dumitru

Vă prezentăm echipa disciplinei Piața Unică Europeană din cadrul programului de Master Dreptul European al Afacerilor! 🇪🇺
▶️ Titularul cursului, conf. univ. dr. Ovidiu Ioan Dumitru, a absolvit numeroase programe postuniversitare în domeniile dreptului european și managementului, inclusiv programe de Drept Internațional și Comunitar, Integrare Europeană, Politici ale Uniunii Europene, precum și cursuri avansate de Drept Instituțional European și Dreptul Concurenței la instituții prestigioase precum Academy of European Law (ERA), London School of Economics and Political Sciences (LSE) și College of Europe din Bruges.
Ovidiu Ioan Dumitru este cadru didactic din anul 2004, trecând prin toate gradele didactice , de la preparator la conferențiar universitar, fiind titular în ultimii 20 de ani la discipline precum dreptul afacerilor, dreptul Uniunii Europene, drept societar european, drept comercial sau dreptul contractelor, în limba engleză sau română. Este membru în mai multe comitete organizatorice și editoriale ale unor conferințe naționale, internaționale și reviste științifice indexate în baze internaționale.
Este avocat în Baroul București din 2004 și a fost deputat în Parlamentul României între 2012 și 2016, membru al comisiei de învățământ.
▶️ Andreea Stănciulescu, titularul seminarului, este asistent univ. dr. în cadrul Facultății de Drept ASE. Are o experienţă profesională de peste 15 ani în domeniul publicistic, fiind în prezent Director editorial al Wolters Kluwer România. A publicat numeroase studii de specialitate în domeniul dreptului Uniunii Europene și este editor coordonator în două reviste de specialitate și în consiliul editorial a altor reviste recunoscute în științe juridice.
▶️ Invitatul practician, Septimiu Szabo, este coordonatorul echipei care gestionează asistența financiară pentru Ucraina din partea UE. Anterior a gestionat diverse teme economice legate de piața unică in cadrul Comisiei Europene. In România a coordonat pregatirea si negocierea PNRR.
▶️ Invitatul străin, Patrick Sensburg, este este profesor de drept public și european la Universitatea de Științe Aplicate pentru Administrație Publică și Poliție din Nordrhein-Westfalia, Köln, și visiting professor la Universitatea din Viena și Academia de Studii Economice din București.
A fost membru al Parlamentului german, unde a fost președinte al Subcomitetului de Drept european și al Comisiei de Anchetă Parlamentară NSA. Este membru în mai multe comitete științifice ale unor asociații de drept european.
Dreptul European al Concurenței

Dreptul European al Concurenței

Titular curs: conf. univ. dr.Ioan Lazar

🔹 Vă prezentăm echipa disciplinei Dreptul european al concurenței, din cadrul Masterului „Dreptul European al Afacerilor”!
🔹 Titular curs: Conf. univ. dr. Ioan Lazăr – Avocat în cadrul Baroului Alba, cercetător la Athens Institute for Education and Research și la Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. A fost consilier secretar de stat în Ministerul Justiției și este membru al consiliului director al Uniunii Juriștilor din România. Cu peste 100 de lucrări publicate, a primit numeroase premii, inclusiv Premiul „Anibal Teodorescu” și distincția „Profesor Bologna”. De asemenea, este autorul principalei cărți de profil, „Dreptul Uniunii Europene în domeniul concurenței”.
🔹 Titular seminar: Ana-Maria Santa – A lucrat în domeniul Dreptului European al Concurenței la cabinetul de avocatură Rautner Rechtsanwälte GmbH din Viena și în proprietatea intelectuală la OSIM. Are experiență în cooperare internațională cu instituții de specialitate, participând la proiecte ale Uniunii Europene și practici la Reprezentanța Landului Baden-Württemberg la UE.
🔹 Invitat practician: Dan Virgil Pascu – este vicepreședinte al Consiliului Concurenței din România, având o experiență extinsă în reglementarea și aplicarea legislației concurenței. În cadrul Consiliului Concurenței, supraveghează și coordonează investigații complexe și contribuie la formularea politicilor de concurență.
🔹 Invitat străin: Steffen Hindelang – este expert în dreptul UE, drept public german și arbitraj ICSID. A fost implicat în numeroase proiecte internaționale de cercetare și a oferit consultanță juridică guvernelor și organizațiilor internaționale. Este director executiv al CELIS Institute din Berlin și a deținut diverse funcții academice și profesionale la instituții de prestigiu din Europa.
Dreptul European al Proprietatii Intelectuale

Dreptul European al Proprietatii Intelectuale

Titular curs: conf. univ. dr. Claudiu Ignat

Vă prezentăm echipa cursului de Dreptul european al proprietății intelectuale din cadrul programului de Master „Dreptul European al Afacerilor”! 🇪🇺
🔹Claudiu Ignat, titularul cursului, este avocat definitiv în cadrul Baroului Dolj din anul 1997, titular al cabinetului de avocatură Ignat Claudiu. Ca activitate profesională, are diverse supraspecializări printre care se numără consultanță, mediere și litigii. Este mediator autorizat și formator în domeniul medierii, evaluator de programe de mediere precum și președintele Consiliului de Mediere.
🔹Paul Cosmovici, invitatul practician, este fondatorul Cosmovici Intellectual Property. A obținut un LL.M. la Universitatea Columbia și este membru al barourilor din Geneva, New York și Paris, precum și avocat european specializat în mărci și desene industriale. Este recunoscut pentru angajamentul său de neegalat în atingerea excelenței în domeniul proprietății intelectuale.
🔹Cristina Sappa, invitatul străin, este profesor-cercetător la Școala de Management IÉSEG. Predă în italiană, franceză și engleză dreptul afacerilor și dreptul comparat al afacerilor, dreptul proprietății intelectuale, dreptul contractelor, dreptul internațional al contractelor, dreptul brevetelor, dreptul industrial. Domeniile sale de cercetare sunt: dreptul proprietății intelectuale, în special date deschise, AI/IoT – inteligență artificială / Internet of Things, secret industrial.
Dreptul European Bancar

Dreptul European Bancar

Titular curs: lect. univ. dr. Dragoș Mănescu

În cadrul programului de Master „Dreptul European al Afacerilor”, cursul de Drept Bancar și Financiar European, coordonat de lect. univ. dr. Dragoș Mănescu, beneficiază de o structură unică ce îmbină perspectivele teoretice cu cele practice, naționale și europene. Aceasta se va realiza și prin implicarea unor experți de renume, cursul de Drept Bancar și Financiar al Uniunii Europene oferind studenților un set de competențe esențiale pentru a naviga cu succes în peisajul complex al dreptului bancar și financiar european. Această abordare integrată asigură o pregătire completă și adaptată cerințelor actuale ale pieței muncii. 📚
👨‍🏫 Titularul cursului, lect. univ. dr. Dragoș Mănescu desfășoară activități de predare la programele de studii ale ASE (cu specific juridic, dar și economic). De-a lungul carierei a publicat numeroase studii și lucrări de specialitate preponderent în domeniile Drept bancar, Dreptul afacerilor și Dreptul Uniunii Europene.
👔 Invitatul practician, Mihai Rotaru, este coordonatorul Departamentului de Consultanță Juridică al Băncii Transilvania și Președinte al Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar (ACJSFB). Activ din 2006 în sistemul bancar, Mihai a contribuit la proiecte majore de fuziuni și achiziții, precum Millennium Bank – OTP Bank, Volksbank – Banca Transilvania și Bancpost – Banca Transilvania. A primit în 2018 o distincție pentru activitatea sa la Asociația Română a Băncilor ca membru al comitetului juridic, pentru aportul său în sectorul bancar național.
💼 Invitatul străin, Roberto Ferretti este profesor la Università Ca’ Foscari din Venezia si un avocat de prestigiu cu o carieră remarcabilă în dreptul bancar și financiar, fiind președinte al Societății Europene de Drept Bancar și Financiar (AEDBF) și membru al Comitetului Științific al Institutului European de Drept. Cu o activitate începută în 1992 în Baroul italian și o calificare ulterioară în fața Curții Supreme italiene în 2006, Roberto Ferretti este cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în consultanța în drept bancar, reglementarea serviciilor de plăți și investiții, precum și pentru activitatea sa constantă în conferințe internaționale și programe de formare profesională.
Etică și Integritate universitară

Etică și Integritate universitară

Titular curs: conf. univ. dr. Ștefan Dominic Georgescu

Vă prezentăm echipa cursului de Etică și integritate academică din cadrul programului de Master „Dreptul European al Afacerilor”! 🇪🇺
🔹Titularul cursului, Ștefan Dominic Georgescu, este conferențiar universitar și director al Departamentului de Filosofie și Științe Socio-umane din cadrul Facultății de Management, ASE, precum și cercetător științific grad II al Institutului de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române. Activează în prezent ca redactor-șef al publicațiilor Revista de Filosofie (indexată BDI) și Revue Roumaine de Philosophie (indexată ISI-Clarivate), precum și ca membru în consiliul editorial al revistei Business Excellence and Management –BEMAN (indexată BDI).
🔹Invitat special va fi Emanuel Socaciu, care este conferențiar universitar la Facultatea de Filosofie a Universității din București. Este co-fondator și actual director al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată din cadrul facultății. Principalele sale interese de cercetare și predare se concentrează asupra problemelor din filosofia morală, etica aplicată și filosofia științei sociale.
🔹Invitatul internațional, Cristina Voinea, este cercetător postdoctoral Marie Skłodowska-Curie. A obținut doctoratul în 2019 de la Universitatea din București, studiind politica internetului și guvernanța globală a internetului. Cercetările ei se concentrează pe impactul tehnologiilor digitale asupra bunăstării, responsabilitatea în inteligența artificială, influența tehnologiilor persuasive și utilizarea tehnologiei pentru îmbunătățirea cognitivă și morală.
Dreptul European al Contractelor

Dreptul European al Contractelor

Titular curs: lect. univ. dr. Ana Maria Lupulescu

Vă prezentăm echipa cursului de Dreptul european al contractelor din cadrul programului de master “Dreptul European al Afacerilor”! 🇪🇺
➡️ Ana Maria Lupulescu, titularul cursului, este lector universitar doctor în Departamentul de Drept din Academia de Studii Economice din București. Este licențiată în Management și Drept, precum și Doctor în Drept, în cadrul Academiei de Studii Economice. Are o experiență în avocatură de peste 20 de ani, fiind specializată în principal în drept privat (drept civil, drept societar, dreptul familiei). Totodată, a desfășurat o semnificativă activitate de asistență juridică în dosare având ca obiect procedura insolvenței. Este coordonator al societății civile de avocatură în care își desfășoară activitatea profesională, dar și lector al Institutului Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților.
➡️ Andreea Stoican-Matei, titularul activităților de seminar, este avocat definitiv în cadrul Baroului Bucureşti (2013-prezent), cu o experienţă profesională de peste 10 ani în drept civil, drept comercial/societar, dezvoltându-se şi în domenii cu un profund caracter tehnic, cum este cazul dreptului energiei. De asemenea, este implicată în activitatea mai multor asociații profesionale, fiind secretar general al Asociației Române de Dreptul Afacerilor și al Asociației Române de Dreptul Construcțiilor.
➡️ Invitatul practician, Iuliana Iacob, este specializată în Arbitraj International, Drept Internațional public și privat, precum și Dreptul Uniunii Europene reprezentând numeroși clienți în multiple dispute arbitrale complexe în baza regulilor principalelor instituții arbitrale, într-o gamă largă de sectoare. Iuliana asistă în mod constant clienții în legătură cu aspect complexe vizând protecția investițiilor străine. De asemenea, Iuliana asistă și reprezintă clienți în proceduri complexe în fața instanțelor internaționale (Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Curtea Europeană a Drepturilor Omului). Iuliana este membră a prestigioasei ICC Commission on Arbitration and ADR, Chartered Institute of Arbitrators și al ICC Institute of World Business Law.
➡️ Invitatul străin, Chantal Moll de Alba, este cadru didactic la Universitat de Barcelona, la disciplinele de drept civil. De asemenea, în calitate de vicepreședinte al Secției de drept civil a Baroului din Barcelona (ICAB) și profesor de drept civil la Universitatea din Barcelona (UB), a fost numită Director al catedrei de drept al Registrului Imobiliar. Chantal consiliază companii și instituții publice în domeniile Dreptului Civil, Dreptului Imobiliar și Dreptului Construcțiilor, îmbinând consultanța cu activitatea didactică. Printre cursurile predate în ultimii ani în Barcelona se regăsește și cursul de master de dreptul european al contractelor, ale cărui conținut a fost utilizat și la cursul de Dreptul Contractelor de la programul de master International MBA de la Fabiz unde a fost visiting professor în ultimii 3 ani.
Dreptul Fiscal al Uniunii Europene

Dreptul Fiscal al Uniunii Europene

Titular curs: lect. univ. dr. Ovidiu Ioan Dumitru

🔹 Vă prezentăm echipa disciplinei Dreptul fiscal al Uniunii Europene, din cadrul Masterului „Dreptul European al Afacerilor”!
🔹 Titular curs: Lect. univ. dr. Mirela Buliga – este avocat definitiv în Baroul București având o experiență de peste 18 ani în domeniul dreptului fiscal, atât al consultanței fiscale cât și al disputelor de drept fiscal material (de drept fiscal intern, de drept fiscal internațional și de drept fiscal al Uniunii Europene) și procedural. Este co-autor al Tratatului de Drept Fiscal Vol. II. Drept Fiscal al Uniunii Europene, publicat în anul 2018 de Editura Hamangiu, al unor articole, studii și comentarii apărute în reviste de prestigiu din țară și din străinătate, în principal în domeniul dreptului fiscal.
🔹 Invitat practician: Mădălina Cotruț – este avocat în Baroul București, este specializată în drept fiscal internațional. De asemenea, este și consultant extern pentru diverse proiecte derulate de International Bureau of Fiscal Documentation din Amsterdam. Este cadru didactic asociat al Facultății de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București unde predă impozitarea nerezidenților și dreptul fiscal al Uniunii Europene privind impozitele directe la Programul postuniversitar de drept fiscal al afacerilor.
🔹 Invitat străin: Philippe Malherbe – predă drept fiscal european și internațional la Université Catholique de Louvain (UCL), drept fiscal comparat la Université de Paris-Est Créteil și dreptul european și internațional la Ecole Supérieure des Sciences Fiscales din Bruxelles. De asemenea, este și examinator extern la King’s College London.Philippe Malherbe este avocat în Bruxelles (fost asociat al cabinetului de avocați Lidekerke și în prezent partener al firme de avocatură Malherbe Law).
Dreptul comparat al arbitrajului și metodelor alternative de soluționare a disputelor

Dreptul comparat al arbitrajului și metodelor alternative de soluționare a disputelor

Titular: prof. univ. dr. Crenguța Leaua

Vă prezentăm echipa disciplinei „Dreptul comparat al arbitrajului și metodelor alternative de soluționare a disputelor” din cadrului celui mai nou program de Master al Facultății de Drept ASE, „Dreptul European al Afacerilor”.
Titularul cursului va fi doamna prof. univ. dr. Crenguța Leaua, avocat de renume, cu o vastă experiență în arbitrajul internațional comercial și de investiții. Este managing partner la casa de avocatură LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu, unde a coordonat echipa care a reprezentat România în dosarul Roșia Montană.
Acest program de Master are o structură unică, în cadrul fiecărui curs fiind invitați practicieni atât de la nivel național cât și internațional, care vor oferi studenților o experiență inedită de predare și o nouă perspectivă asupra arbitrajului european.
Cei doi invitați din cadrul cursului vor fi:
Andra Soare-Filatov, care este avocat cu o vastă experiență, fiind implicată în cazuri importante, inclusiv în fața Centrului Internațional pentru Soluționarea Disputelor din Investiții (ICSID). De asemenea, a participat la numeroase proiecte de cercetare științifică și conferințe, dar și numeroase publicații în domeniu.
Richard Bailey. Este un avocat de renume la Druces LLP, unde coordonează practica în domeniul dreptului construcțiilor și face parte din echipa de litigii. Are o vastă experiență în gestionarea litigiilor complexe și în consultanța pentru proiecte majore de infrastructură De asemenea, Richard este activ în arbitraje internaționale și membru al mai multor organizații profesionale, inclusiv Chartered Institute of Arbitrators și Society of Construction Law.
Dreptul Societar European

Dreptul Societar European

Titular curs: lect. univ. dr. Roxana Chirieac

Vă prezentăm echipa disciplinei Drept societar european din cadrul programului de Master „Dreptul European al Afacerilor”! 🇪🇺
👩‍🏫 Roxana Chirieac, titularul cursului, este lect. univ. dr. în cadrul Facultății de Drept ASE. De-a lungul carierei a predat disciplinele Dreptul comercial, Dreptul comerțului internațional, precum și Dreptul afacerilor sau Dreptul Uniunii Europene. Are o vastă activitate științifică, participând la multiple conferințe naționale și internaționale și publicând articole în domeniile Dreptului comercial și Dreptului afacerilor.
📝 Andreea Stănciulescu (Alexe) este asistent univ. dr. în cadrul Facultății de Drept ASE. Are o experienţă profesională de peste 15 ani în domeniul publicistic, fiind în prezent Director editorial al Wolters Kluwer România. A publicat numeroase studii de specialitate în domeniul dreptului Uniunii Europene și este editor coordonator în două reviste de specialitate și în consiliul editorial a altor reviste recunoscute în științe juridice.
💼 Mihai G. Popa, invitat practician, ocupă poziția de Director Juridic și Conformitate la E.ON România, unde coordonează Departamentul Juridic Corporate și se implică în practicile de conformitate – managementul riscului, oferind consultanță pentru top management în cadrul proiectelor majore. A scris numeroase studii de specialitate și a participat în calitate de speaker la mai multe conferințe internaționale în domeniul dreptului internațional al afacerilor, etică și conformitate, dreptul concurenței la conferințe naționale și internaționale.
👔 Nicola de Luca, invitat străin, este profesor universitar de Dreptul Afacerilor și Drept societar la Universitatea Vanvitelli și profesor asociat de Dreptul Afacerilor Europene la Universitatea Luiss. A desfășurat activități de cercetare la instituții prestigioase, inclusiv la Yale Law School. Printre lucrările sale importante se numără „European Company Law”, publicată de Cambridge University Press în 2021, aceasta oferind o analiză cuprinzătoare a dreptului societar european și fiind recunoscută pentru contribuția sa semnificativă în domeniul dreptului societar în Uniunea Europeană.
Dreptul European al Muncii

Dreptul European al Muncii

Titular curs: prof. univ. dr. Raluca Dimitriu

Vă prezentăm echipa cursului de Dreptul European al Muncii din cadrul programului de Master „Dreptul European al Afacerilor”. 🇪🇺
👩‍🏫 Raluca Dimitriu, titularul cursului, desfășoară activități de predare și cercetare în învățământul superior și postuniversitar și este coordonator de doctorat în domeniul dreptului muncii și al relațiilor industriale. A publicat peste 100 de studii și cărți în România, Austria, Franța, Belgia, Germania, Portugalia, Marea Britanie. Participă la proiectul ”Restatement of Labour Law”, publicat anual de Editura Hart Publishing (Oxford). Ca membru al Comitetului științific al European Labour Law Network, Raluca Dimitriu a elaborat numerose rapoarte naționale pe domenii specifice de drept al muncii, la solicitarea Comisiei Europene. Doamna Dimitriu, este, de asemenea, membră a Central Eastern European Labour Experts Network (Organizația Internațională a Muncii) și, ca expert OIM, a oferit consultanță la elaborarea legislației muncii pentru mai multe țări din regiune.
📝 Ana Vidat, titularul activităților de seminar, desfășoară activități de predare la mai multe programe de studii ale Academiei de Studii Economice din București. Calitatea de cadru didactic este însoțită de cea de avocat, fiind membru în Baroul București, specializată în domeniul dreptului muncii, în activitățile de predare fiind astfel reflectate realitățile pieței muncii și aspectele cu care se confruntă mediul de afaceri.
👩‍⚖️ Violeta Duca, invitat practician, este judecător specializat în materia litigiilor de muncă și asigurări sociale la Curtea de Apel București, Secția pentru cauze privind litigiile de muncă și asigurări sociale, din septembrie 2011. A absolvit cursurile Institutului Național al Magistraturii, promoția 2006, iar după terminarea studiilor a activat în calitate de judecător specializat în materie civilă și apoi în materia litigiilor de muncă în cadrul Curții de Apel București.
A participat la conferințe naționale și internaționale de dreptul muncii și a publicat articole în reviste de specialitate de prestigiu în domeniul dreptului, preponderent în materia studiată a informării și consultării colective a lucrătorilor.
🌍 Cristina Miheș, invitat străin, este expert internațional al Organizației Internaționale a Muncii (ILO). A ocupat poziția de Senior Specialist in legislația muncii, dialog social și norme internaționale ale muncii la Biroul sub-regional pentru Europa Centrala si de Est al ILO de la Budapesta, iar ulterior de Șef al Unității pentru Legislația Muncii și Reforma al ILO de la Geneva (LABOURLAW). În decursul carierei sale de expert internațional, dna Miheș a conceput si coordonat ample programe de consultanță legislativă și de politici de reformă a legislației muncii, inclusiv a sistemelor de soluționare a litigiilor de muncă, atat în țări candidate și membre ale UE, cât și la nivel global.
Pentru detalii suplimentare, nu ezitați sa ne contactați

Facultatea de Drept ASE

strada Piața Romana 6, sector 1, București