Teodor Manea

Teodor Manea

Lect. Univ. Dr.

Teodor Manea este magistrat procuror de peste 10 ani. Acesta și-a început cariera la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, și a activat ulterior în cadrul Secțiilor judiciare ale Parchetului de pe lângă Tribunalul București și Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București. 

Începând cu data de 01.06.2019 Teodor a fost numit procuror la Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în prezent își desfășoară activitatea în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție a Direcției Naționale Anticorupție.

Pe lângă magistratură, domnul procuror desfășoară și o intensă activitate academică, atât didactică cât și publicistică. 

Astfel, Teodor este lector universitar și susține cursuri și seminarii pentru studenții Facultății de Drept a Universității ”Titu Maiorescu” din București. De asemenea, este formator colaborator al Institutului Național al Magistraturii în cadrul proiectului ”Justiția 2020: profesionalism și integritate” cod SIPOCA 453, cod MySMIS2014+ 118978, finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020” și formator colaborator al Școlii Naționale de Grefieri.

În decursul timpului domnul procuror a colaborat la realizarea unor lucrări fundamentale precum Codul penal, Comentariu pe articole, Editura CH Beck, București (ediția I, II și III), și a scris, ca autor sau în parteneriat cu alți specialiști o mulțime de alte lucrări de specialitate precum: Infracțiunile electorale, Editura CH Beck, București, 2017, Acordul de recunoaștere a vinovăției, Editura Universul Juridic, București, 2015, Violența împotriva animalelor, Dispozițiile art. 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor comentate și adnotate, Practica judiciară recentă, Editura Hamangiu, București, 2020 etc.

În același timp în cadrul societății civile, Teodor Manea membru – coordonator al Departamentului pentru științe penale al Centrului pentru Etică, Drept și Educație.