Corina Crețu

Corina Crețu

Corina Crețu

Europarlamentar

Pe data de 11 mai, cu ocazia sărbătorii Zilei Europei, a avut loc o nouă ediție a proiectului „Cariere Juridice”, unde studenții Facultății de au cunoscut-o pe doamna europarlamentar Corina Crețu.

 

Cu o experiență de peste 25 de ani, doamna Corina Crețu a fost implicată în mai multe proiecte la nivel internațional, precum și stagii de pregătire și formare continuă, printre acestea regăsindu-se și programul iniţiat de Departamentul de Stat pentru o mai bună cunoaştere a funcţionării instituţiilor americane şi a dezvoltării relaţiilor bilaterale România – SUA, la propunerea Guvernului Statelor Unite ale Americii.

 

În ceea ce privește activitatea profesională, Corina Crețu este în prezent Membru al Parlamentului European și fost Comisar European pentru politică regională. De asemenea, de-a lungul carierei, a ocupat funcțiile de expert în Senatul României și Consilier prezidențial, respectiv Șef al Departamentului Comunicării Publice

 

Chantal Moll de Alba

Chantal Moll de Alba

Chantal Moll de Alba

Assoc. Prof.

Pe data de 14 martie a avut loc o nouă ediție a proiectului „Cariere Juridice”, alături de dna Chantal Moll de Alba, conferențiar universitar în cadrul Universitat de Barcelona.

 

Chantal Moll de Alba consiliază companii și instituții publice în domeniile Dreptului Civil, Dreptului Imobiliar și Dreptului Construcțiilor, îmbinând consultanța cu activitatea didactică, fiind conferențiar universitar, disciplina Drept Civil, la Universitatea din Barcelona.

 

Chantal Moll de Alba a fost implicată în diferite proiecte și activități, în colaborare cu diferite companii și instituții: a fost Membru al Secției de Drept Civil a Baroului din Barcelona, ​​Director de Publicații al Grupului de Diseminare Juridica, Director Academic al Masterului în Drept Internațional al ISDE/UB, Secretar al CIDDRIM (Centrul de Cercetare și Dezvoltare a Dreptului Proprietății Imobiliare și Comerciale), Asociația Registratorilor de Proprietate și Comercial din Spania și a colaborat, de asemenea, cu diferite administrații în proiecte de cercetare privind activitatea imobiliară și construcții.

 

Richard Bailey

Richard Bailey

Richard Bailey

Avocat

Noua ediție a proiectului nostru, Cariere Juridice, îl aduce în fața studenților pe domnul avocat Richard Bailey, partener la Druces LLP, Londra.
Richard este avocat specializat in dreptul construcțiilor cu o vastă experiență în domeniu. Aceasta cuprinde atât consultanta cât și reprezentarea clienților in litigii complexe în cazuri de construcții și inginerie, atât interne, cât și internaționale.
De asemenea, Richard a acționat într-o serie de litigii importante în fața instanțelor de judecată, precum și în arbitraje ad-hoc, medieri sau alte forme de soluționare a disputelor. Aceste litigii s-au concentrat pe o serie de proiecte de infrastructură, mediu, construcții civile sau sportive.
Întâlnirea studenților si cadrelor didactice cu domnul avocat va avea loc în data de 28 aprilie la ora 18:00 în format virtual, pe Zoom.

Laura Radu

Laura Radu

Laura Radu

Judecător

O nouă ediție a proiectului nostru, Cariere Juridice, o aduce în fața studenților Facultății de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București pe doamna judecător Laura Radu, președintele Tribunalului București.

 

Doamna judecător a absolvit Facultatea de Drept a Universității București în anul 1996 și a debutat ca judecător la Judecătoria sectorului 4 București. A exercitat în perioada 2001-2004 atribuțiile specifice funcției de vicepreședinte și apoi de președinte al acestei instanțe, până la momentul promovării la Tribunalul București.

 

Din anul 2006 este formator la Institutul Național al Magistraturii, implicându-se în numeroase proiecte profesionale desfășurate în colaborare cu instanțe judecătorești românești și străine (în domeniul dreptului civil și procesual civil, comunicare și acces la informații de interes public, management judiciar, e-learning).

 

A colaborat, de asemenea, cu Școala Națională de Grefieri în programele de formare profesională a personalului auxiliar de specialitate care au presupus implicarea instanțelor în pregătirea viitorilor grefieri.

 

Doamna judecător are și o vastă activitate publicistică, cu numeroase articole în reviste recunoscute la nivel național și internațional.

 

Întâlnirea studenților cu doamna judecător va avea loc în data de 7 aprilie 2022, la ora 16:30, online pe zoom.

 

Marieta Safta

Marieta Safta

Marieta Safta

Conferențiar universitar doctor

Noua ediție a proiectului nostru, Cariere Juridice, aduce în fața studenților Facultății de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti un nou invitat de renume, pe doamna prim-magistrat delegat al Curții Constituționale, conf. univ. dr. Marieta Safta
De-a lungul timpului, doamna Marieta Safta a ocupat mai multe funcții: magistrat-asistent, în perioada 2003-2009, magistrat-asistent șef, în perioada 2009 –2010, șef al Serviciului Juridic din cadrul Ministerului Finanțelor Publice – Direcția Generală a Finanțelor Publice a Municipiului București în perioada 2001 – 2003, consilier juridic la aceeași instituție în perioada 1997-2001.
În trecut, doamna Marieta Safta a ocupat și funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției (2017-2018) și de agent de legătură al Curții Constituționale la Comisia de la Veneția (2012-2017).
În prezent, doamna Marieta Safta își desfășoară activitatea didactică la Facultatea de Drept din cadrul Universității Titu Maiorescu, fiind conferențiar universitar titular la disciplinele Drept constituțional și Instituții politice. De asemenea, este și cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice din București – Facultatea de Drept, în domeniul Dreptului constituțional și instituții politice și membru al Școlii doctorale – Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
Este membru în Asociația Internațională de Drept Constituțional, Institutul European de Drept, Asociația Română de Științe Penale, Asociația Internațională de Drept Penal, Uniunea Juriștilor din România, Asociația Română de Drept și Afaceri Europene, Societatea de Științe Juridice și Administrative, Asociația Română de Filosofie a Dreptului.
Pe lângă activitatea didactică și cea de prim magistrat-asistent al Curții Constituționale, doamna Marieta Safta este și autor și coautor de cărți și articole de specialitate în domeniul dreptului constituțional, dreptului Uniunii Europene și dreptului penal. Prin prisma pasiunii pentru literatura de specialitate, doamna profesor Marieta Safta este membru fondator al Revistei de drept constituțional și membru în Colegiul de redacție al revistelor: Buletinul Curții Constituționale și Revista Buletinul Jurisprudenței, dar și coordonatorul Secțiunii JURIDICE.ro dedicată jurisprudenței Curții Constituționale.
Întâlnirea studenților cu doamna prim magistrat-asistent va avea loc în data de 3 martie 2022, la ora 18:30, online pe zoom

Giovanni Iudica

Giovanni Iudica

Giovanni Iudica

Profesor univeristar emerit

Așa cum v-am obișnuit și anul trecut universitar, la ”Cariere Juridice” invităm și reputați juriști străini să ne prezinte provocările profesiei și în alte țări.
Dacă la începutul lunii noiembrie am avut un invitat procuror, ne-am gândit ca cel de-al doilea să fie un avocat și un reputat civilist, așa că i-am adresat invitația domnului profesor emerit Giovanni Iudica.
Giovanni Iudica este un profesionist al dreptului civil, cu o vastă experiență profesională și universitară, avocat în domeniul dreptului civil, profesor emerit al dreptului precum și laureat al unor numeroase premii și distincții internaționale.
Este profesor la Universitatea Bocconi din Milano și, încă de la înființare, director al Facultății (Școlii) de Drept din cadrul Universității. Totodată, este profesor de drept civil la Universitatea LUISS Guido Carli din Roma. Specialist în dreptul contractelor și obligațiilor, răspundere civilă, succesiuni și Organizații non-profit, precum și arbitraj.
În perioada 1974-1980 a predat discipline de drept privat la Facultatea de Economie și Comerț a Institutului Universitar din Bergamo și, ulterior, a predat la Facultatea de Drept a Universității din Parma (1980-1982) și la facultatea Universității din Pavia (1982-1989).
Activitatea didactică prolifică l-a recomandat pentru a fi profesor invitat în cadrul a diverse universități străine. Astfel, mai bine de douăzeci de ani a predat ca visiting professor la Universitatea din Paris (Sorbonne University Paris Nord) care, de altfel, i-a și acordat titlul de Honoris Causa la 1 decembrie 2005.
În anul 2007 a primit Premiul pentru carieră academică de la Universitatea din Barcelona (ESADE).
Este membru de onoare:
– în domeniul Dreptului Comparat al Universității din Sao Paulo (Brazilia);
– al Asociației Italiene pentru Studiul Dreptului Civil (Associazione Civilisti Italiani), al cărei fondator și președinte a fost până în 2010.
Este Președinte al Societății Italiene pentru Dreptul Construcțiilor (ISCL). În anul 2014 a ocupat funcția de Președinte al Societății Europene de Dreptul Construcțiilor (ESCL). Este membru al Institutului European de Drept (European Law Institute), o organizație independentă nonprofit, înființată cu scopul de a contribui la o mai bună legiferare în Europa, la îmbunătățirea integrării juridice europene și la formarea unei comunități judiciare europene mai puternice.
Totodată, este membru al Comisiei Științifice a Centrului Național de Prevenire și Apărare Socială (CNPDS).
A activat în numeroase funcții de conducere din cadrul unor importante companii italiene din domeniul financiar cum ar fi: Director al Holding-ului Credito Italiano, al Creditfactoring, al RCS Periodici, al AXA Assicurazioni S.p.A., al Banca Popolare Commercio e Industria, al Fondazione Artistica Poldi Pezzoli onlus, membru al Comitetului Director al Fundației Banca del Monte di Lombardia.
A fost membru în comisii ministeriale de inițiativă și modificare legislativă, printre care: comisia pentru revizuirea legii achizițiilor publice de lucrări, comisia pentru reformarea legislației privind organizațiile nonprofit și, comisia pentru întreprinderea culturală.
Totodată, a participat în calitate de expert în grupul de lucru privind Proiectul Cadrului comun de referinţă în materia dreptului privat european ce a avut ca scop elaborarea unui cadru legal coerent de principii de drept european în sectorul privat.
Are o bogată activitate publicistică și editorială, remarcându-se, totodată, ca editor al Tratatului de drept privat și director editorial al revistei juridice Civil Responsibility and Social Security, membru al Comitetului editorial internațional al Revista de Direito Bancário e do Mercado de Capitais și al Revistei de arbitraj și mediere (Revista de Arbitragem e Mediação).
Nu în ultimul rând, este membru al comitetului consultativ peer-review al revistei internaționale „The International Construction Law Review”.

Laura Codruța Kövesi

Laura Codruța Kövesi

Laura Codruța Kövesi

Procuror Șef

In noul an universitar, proiectul ”Cariere juridice” continuă, iar prima sa ediție din acest an va aduce în fața studenților și cadrelor didactice ale Facultății de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București, pe doamna Procuror Șef Laura Codruța Kövesi.

Laura Codruța Kövesi ocupă din 2019 funcția de procuror-șef la Parchetul European, anterior ocupând funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din 2013 până în 9 iulie 2018. Înainte de această funcție, doamna Kövesi a fost Procurorul general al României în perioada 2006 -2012.  La data numirii, a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria României, fiind, de asemenea, după decembrie 1989, singurul procuror general care și-a dus mandatul până la capăt.

Laura Codruța Kövesi  a urmat studiile universitare  din cadrul Facultății de Drept a Universității „Babeș Bolyai”, Cluj Napoca, continuând cu studii aprofundate în specializarea „Drept Judiciar”, profilul „Științe Juridice” la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” din  Sibiu, iar în 2012 a obținut titlul de doctor în drept, ca urmare a susținerii tezei de doctorat cu titlul „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”

In calitate de procuror, anterior numirii din 2006 ca Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna Laura Codruța Kövesi a ocupat mai multe poziții în parchete din Sibiu: procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu (1995-1999), procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu (1999-2000), procuror-șef al Biroului de Combatere a Corupției și Criminalității Organizate din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (2000-2002), procuror-șef al Biroului de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (2002-2004), procuror-șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (2004), procuror la Biroul Teritorial Sibiu – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (2004-2006), procuror-șef al Biroului Teritorial Sibiu – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (2006)

In perioada 2012-2013, doamna Kövesi a fost ministru-consilier, Înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană

Nicușor Halici

Nicușor Halici

Nicușor Halici

Deputat

Nicușor Halici este deputat în Parlamentul României, aflat la al doilea mandat.

De formare jurist, a absolvit cursurile Facultății de Drept a Universității Titu Maiorescu, urmând mai apoi un master de Dreptul Afacerilor la aceeași universitate.

Nicușor Halici și-a început cariera politică ca și secretar de comună în cadrul Primăriei Comunei Păulești din Județul Vrancea, avansând mai apoi ca în cadrul Consiliului Județean Vrancea și devenind în 2014 Prefect al Județului natal, Vrancea.

Halici are o vastă experiență profesională în administrația publică, ocupând mai multe posturi de conducere în diverse instituții publice, dar și în Agenții de Dezvoltare Regionale.

În 2016 obține primul mandat în calitate de deputat în Parlamentul României, unde participă la două comisii importante: Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale și Comisia juridică, de disciplină și imunități.

Din 2017 devine Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, poate cea mai complicată și mai importantă Comisie din Parlament.

Ca activitate în mandatul anterior, acesta a făcut parte din Comisiile speciale comune între Camera Deputaților și Senat ce au fost însărcinate cu sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, precum și din Comisa pentru elaborarea Codului administrativ. 

În vechea legislatură, a fost unul dintre cei mai activi deputați, propunând 69 de proiecte legislative dintre care 32 au fost promulgate ca legi.

În 2020, Nicușor Halici a fost reales ca deputat al județului Vrancea, fiind vicelider al grupului parlamentar din care este parte.

În prezent, este vicepreședinte al Comisiei juridice și membru al Comisiei pentru constituționalitate din Camera Deputaților.

Ne bucurăm de prezența dânsului în cadrul proiectului nostru și îl așteptăm cu entuziasm!

Crenguța Leaua

Crenguta Leaua

Crenguta Leaua

Prof. Univ. Dr.

Crenguta LEAUA are o experienta in avocatura de peste 20 de ani, avand ca specializare dreptul comertului international, in principal arbitrajul international, in dosare pe rolul mai multor institutii arbitrale internationale – ICSID, ICC Paris, VIAC Viena, WIPO, diverse centre arbitrale nationale etc.. Este inclusa in “Who’s Who Legal” in domeniul arbitrajului international in toate editiile incepand cu anul 2007 si in cadrul Though Leders („Lideri de gandire”) (Global Arbitration Review, 2017, 2018).

Are o ampla activitate ca arbitru, in peste 130 de dosare, din care mare parte la Curtea Internationala de Arbitraj ICC Paris si Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, dar si arbitraje ad hoc sub regulile UNCITRAL. Este membra a listelor de arbitri a numeroase centre de arbitraj, cum sunt cele de pe langa camerele de comert si industrie din Romania, Bulgaria, Slovenia, Polonia, Moldova, Centrul de Arbitraj si Mediere din cadrul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (WIPO), Centrului de Arbitraj International din cadrul Camerei Federale pentru Economie din Austria (VIAC), centrele de arbitraj din Beijing (CIETAC), Shanghai si Kuala Lumpur. 

A fost vicepresedinte al Curtii Internationale de Arbitraj – ICC Paris (2015- 2018), membra a Curtii (2012-2015)  si este in continuare membra a Comisiei de Arbitraj a ICC. A fost  vicepresedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei (2008-2012).

A primit titlul de doctor in drept de la Facultatea de Drept – Universitatea din Bucuresti si are doua licente in drept de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (Iasi) si de la Universitatea Lucian Blaga (Sibiu). Este absolventa programului Emerging Leaders, executive education din cadrul Harvard University, John F. Kennedy School of Government.

Este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. A fost visiting scholar la Columbia Law School (New York) si invitata sa sustina prelegeri la Science Po (Paris), Georgetown Law (Washington, D.C.), Columbia Law School (New York), Washburn University (Kansas).

Este autor sau coautor a  4 carti si a peste 50 de articole, studii si cronici aparute in reviste de prestigiu, in principal in dome­niul arbitrajului comercial international, dreptului afacerilor si dreptului proprietatii intelectuale. Este unul din cei doi editori ai Arbitration in Romania. A practitioner’s guide, prima monografie despre arbitrajul din Romania publicata de Kluwer International (2016). Este membra in numeroase echipe internationale de cercetare pe problematici de drept comparat si a avut prezentari in peste 30 de conferinte internationale pe teme de arbitraj sau dreptul afacerilor.

Jimmy Gurulé

Jimmy Gurulé

Jimmy Gurulé

Prof. Univ. Dr.

Ne pregătim de o nouă sesiune a proiectului nostru, ”Cariere Juridice”, iar de data aceasta traversăm oceanul pentru a îl cunoaște pe unul dintre cei mai importanți juriști americani, domnul profesor universitar doctor Jimmy Gurulé
Jimmy Gurulé este un avocat american, profesor de drept penal la Notre Dame Law School
A fost primul Procuror General Adjunct al Statelor Unite ale Americii de origine hispanică
Prof. Gurulé a fost nominalizat de președintele George W. Bush și confirmat cu unanimitate de Senatul SUA in 2001 ca Subsecretar al Trezoriei SUA, coordonand activitatea de terorism si financial intelligence din 2001 pana in 2003, o perioada sensibila in istoria SUA in acest domeniu.
In această calitate, domnul Gurulé a supervizat implement area politicilor in departamente sau agentii precum: Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms; the U.S. Customs Service; the Federal Law Enforcement Training Center; the Financial Crimes Enforcement Network; the U.S. Secret Service; the Executive Office for Asset Forfeiture; and the Office of Foreign Assets Control.
In cariera sa, Jimmy Gurulé, a activitat ca avocat și procuror. Și-a început activitatea ca avocat pledant în cadrul Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii din Washington D.C.
Ulterior, a deținut importante pozitii precum cele de Deputy County Attorney in Salt Lake City Attorney’s Office; Brother of Carl R.Salazar Salt Lake City Utah, Nephew Justus Carl Salazar Salt Lake City Utah, dar poate cea mai importantă pozitie deținută a fost aceea de Procuror General Adjunct al Statelor Unite ale Americii (numit de Președintele George H.W. Bush să coordoneze Department of Justice’s Office of Justice Programs din Washington D.C )
Profesorul Gurulé este, de asemenea, un recunoscut si apreciat autor de cărți drept penal, în special în materia finanțării terorismului și contraterorism.