ARTICOLE

ARENA IURIS

Varianta tipărită: ISSN 2972-0842 

Varianta online: ISSN 2972-1482 

Cuvânt-înainte 

Dragi colegi și cititori de pretutindeni,

Vă prezentăm primul număr al revistei studenților Facultății de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București, Arena Iuris!

Revista reprezintă rodul muncii voastre, de natură științifică, și ne bucurăm că articolele și cercetările voastre științifice vor ajunge cunoscute răsfoind aceste pagini. Ne propunem ca revista să constituie un mediu juridic creativ, unde ideile voastre să prindă contur și să se dezvolte sub forma unor scrieri academice, mediu caracterizat prin perseverență, pasiune, sprijin, inițiativă, viziune, motivație și implicare.

În acest scop, ar fi de dorit ca în paginile revistei să se regăsească rânduri scrise de studenți din toți anii de studiu, de la toate grupele, cu ideile, perspectivele, viziunea și propunerile lor, care să le pună în valoare personalitățile și stilul propriu de exprimare.

De asemenea, adresându-ne tuturor cititorilor, veți regăsi în această revistă idei creative, chiar revoluționare pentru mediul juridic actual, pe tema diferitor problematici de drepturile omului, noutăți legislative și digitalizarea dreptului, menite să contribuie cu o perspectivă actuală asupra lor și cu propuneri inedite de lege ferenda.

Sperăm, așadar, ca revista care își începe, azi, aici, existența, să îi adune pe studenți într-o acțiune constructivă pentru toți, ca o mărturie a implicării, devotamentului și preocupării față de cercetarea științifică și față de dezvoltarea lor profesională și să demonstreze tuturor ce înseamnă statutul de student la Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

 

Echipa editorială

ARTICOLE

BIG DATA în contextul digitalizării Uniunii Europene

Autor: Sebastian-Andrei COFAS

Abstract

Lucrarea examinează modul În care Uniunea Europeană abordează prioritar transformarea digitală în vederea accelerării tehnologiei și avansul inteligenței artificiale. În martie 2021, Parlamentul European a adoptat un raport în concordanță cu Strategia Comisiei Europene privind datele, evidențiind necesitatea unui cadru normativ transparent și adaptat la nevoile actuale. Cu aspirația de a deveni lider în economia datelor, Uniunea Europeană se angajează să stabilească noi standarde conforme cu valorile sale, conceptul de „Big Data” ocupând un loc central .n strategia UE pentru tranziția digitală și verde p.nă .n 2030. Astfel, lucrarea sprijină analiza cadrului normativ european privind „Big Data”, dar și a noilor tehnologii, pledând totodată pentru transpunerea unor reglementărilor etice la nivel național pentru o gestionare responsabilă a acestor noi categorii de resurse.

Cuvinte-cheieTransformare digitală, Big Data, Uniunea Europeană, Tranziție verde, Inteligență artificială.

Dreptul la viață și la integritate fizică și psihică. Situația juridică a avortului în Uniunea Europeană – analiză comparativă între legislațiile naționale ale următoarelor state membre: Malta, Polonia și România

Autori: Iulia-Alexandra DIDU, Maria-Georgiana ENACHE, Alina-Florentina FASOLE

Abstract

Odată cu adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, garanții ca dreptul la viață sau dreptul la integritate fizică și psihică, puternic devalorizate de cele două conflagrații mondiale, s-au oficializat, realizând accesiunea la rangul de drepturi și libertăți fundamentale. De atunci, interesul primordial al fiecărui organism statal a devenit recunoașterea și protejarea acestora. Totuși, nu putem plasa acest aspect în absolut, căci, așa cum se va reflecta din această lucrare, anumite state au reușit să depășească linia fină dintre ,,respectare” și ,,încălcare”, sub convingerea oarbă că acțiunile lor sunt juste. Scopul acestui eseu este de a analiza situația juridică a avortului printr-o analiză comparativă între statele membre ale Uniunii Europene. În ceea ce privește evoluția istorică a politicilor de liberalizare a avortului, acestea au fost inițial implementate în națiunile post-comuniste care au experimentat și parțial politici de interzicere. Polonia (1932) a fost precursorul Uniunii Europene în limitarea avortului, în timp ce Irlanda a implementat cele mai recente modificări cu privire la acest subiect (2013). Avorturile sunt, de obicei, efectuate în Uniunea Europeană în timpul primului trimestru de sarcină, în spitale autorizate și de către personal instruit. Avortul este permis cel mai frecvent în statele membre ale Uniunii Europene atunci când este necesar pentru a păstra viața femeii, însă, Malta, Irlanda și mai apoi Polonia, ca state membre ale Uniunii Europene, au cele mai stricte legi privind avortul.

Cuvinte-cheie: întrerupere de sarcină, dreptul la viață, integritate fizică și psihică, drepturile omului

Dificultăți privind procedura adopției la nivel european

Autor: Andreea OBREJA

Abstract

Unii oameni consideră că prezența unui copil în viața lor este o modalitate de a deveni nemuritori, alții sunt de părere că lasă o urmă acolo unde viața le-a ales calea de urmat, alții spun că este aspectul care i-a salvat. Copiii au nevoie de o familie care să îi iubească și îngrijească, fie că este o familie de la nivel național, fie că este vorba de o familie la nivel internațional.

Astfel, prezenta lucrare dorește să realizeze o prezentare a evoluției instituției adopției, dar totodată să pună în lumină dezvoltarea mentalității societății în plan european.

Cuvinte-cheie: adoptat, adoptator, adopție internațională, interesul superior al copilului, drepturi fundamentale

Realizarea drepturilor personalității din perspectiva evoluției digitale. Omniprezența inteligenței artificale

Autori: Ruxandra-Ștefania GRĂJDAN, Aisha-Roxana-Violeta MAHMOOD

Abstract

Dată fiind concentrarea evidentă asupra Inteligenței Artificiale în calitate de tehnologie aptă a îmbunătăți considerabil viața omului modern, inserția acesteia în cotidian marchează o nouă etapă a evoluției speciei umane, drept care prezentul articol își propune a analiza modul în care homo digitalis se folosește cu adevărat de Inteligența Artificială. Astfel, într -o constelație a drepturilor subiective care își dispută întâietate, drepturile personalității se identifică în egală măsură promovate și atacate, aș a încât analiza cadrului legal actual relevă carențe ale viziunii legislative.

În acest sens, abordând protecția internațională, regională, supranațională și etatică a drepturilor personalității, câteva limite ale garanțiilor aduse acestora se vor prezenta sub forma unei tehnologii malițioase, anume, tehnologia deepfake, ale cărei origini binevoitoare vor fi prezentate în disonanță cu utilizarea actuală a acesteia, utlizare care pune în dificultate lumea dreptului. O altă limită a realizării drepturilor personalității se va înfăți șa sub analiza unei activități infracționale, anume furtul sintetic de identitate, care, prin aparenta imperceptibilitate, se înfăți șează caustic, comparativ cu alte modalități ale furtului în general. Din cauza potențialului vast al utilizării cu rea-credință a Inteligene ței Artificale, alte potențiale limite ale realizării drepturilor personalității se vor prezenta în domeniul creației și al medicinei.

În cele din urmă, concluziile vor compărea într -un raport al oportunității de lege lata, pentru ca, în final, propunerile de lege ferenda să ghideze demersul legislativ într-o protecție eficientă, inovatoare, vizionară și certă a drepturilor personalității din perspectiva unor restricționări sau abordări necesare în lumea digitalizată.

Cuvinte-cheie: drepturile personalității, deepfake, furt sintetic de identitate, artă, tehnologie, medicină

SPACEX – Călătorie spre universul unei noi ramuri de drept

Autor: Alexandra-Maria SILION

Abstract

Prezenta lucrare are ca obiect principal compania SpaceX, scopurile acesteia și urmările ei în viața noastră ca oameni dar, mai ales, ca juriști. Cu to ții știm cât de ușor avansează tehnologia într-un timp foarte scurt și cât de mult ne poate influen ța viața și stilul de muncă. Prin urmare, idealul acestei lucrări este de a analiza activitatea SpaceX și de a vedea ce noutăți juridice vor fi necesare pentru a face față cu brio noilor tehnologii. Totodată, vom pune în balan ță avantajele și dezavantajele pe care le-ar avea aceasta. Finalitatea proiectului este una de substanță, chiar dacă poate părea că nu reprezintă o rezolvare în mod concret, dar cu siguranță cel mai mare rezultat pe care îl urmărim este acela de a contribui, chiar dacă într-o foarte mică măsură, la informarea oamenilor interesați de acest subiect.

Subscribe